Skip to Content
De Eregalerij eert Guido Belcanto en Henny Vrienten voor een leven vol muziek in de Eregalerij van de Lage Landen

De Eregalerij eert Guido Belcanto en Henny Vrienten voor een leven vol muziek in de Eregalerij van de Lage Landen

Radio 2 en Sabam for Culture organiseren op donderdag 21 maart 2019 een speciale editie van de Eregalerij. Het jaarlijkse feest voor een leven vol muziek wordt dit jaar een Eregalerij van de Lage Landen. Deze speciale editie komt er naar aanleiding van de Expo "Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de Lage Landen" in de Sint-Pietersabdij in Gent.

Radio 2 en Sabam for Culture nemen dit jaar zanger/componist Guido Belcanto en zanger/componist Henny Vrienten op in De Eregalerij voor een Leven Vol Muziek. De muziekmakers krijgen deze bekroning voor hun grote betekenis voor en invloed op de Vlaamse muziek. Vorig jaar viel die eer nog te beurt aan Axelle Red, liedschrijfster Mary Boduin en auteur-componist Stefaan Fernande.

Sinds oktober loopt in de Sint-Pietersabdij in Gent de tentoonstelling "Lang leve de muziek! - 60 jaar liedjes uit de Lage Landen" met een terugblik op 60 jaar Nederlandstalige muziek in de Lage Landen. Een overzicht dat geen twijfel mogelijk laat: ook de buren hebben een grote rol gespeeld in onze muziekgeschiedenis. Daarom werpen Radio 2 en Sabam for Culture dit jaar uitzonderlijk ook de blik op Nederland voor deze speciale Eregalerij van de Lage LandenChristel Van Dyck en Jelle Cleymans zijn gastduo op de prijsuitreiking op donderdag 21 maart 2019 tijdens een schitterende liveshow in Kursaal Oostende. 

 
Henny Vrienten

Henny Vrienten wordt altijd in één adem vernoemd met Doe Maar, een van de belangrijkste groepen van de Nederpopscene. Maar muziek was altijd al hét plan, vanaf het moment dat Henny als elfjarige jongen een gitaar in handen gestopt kreeg. Hij startte zijn carrière als liedjesschrijver voor verschillende muziekuitgeverijen. Hij deed dat onder verschillende pseudoniemen. “Niemand zal ooit een volledig overzicht kunnen maken van mijn oeuvre,” vertelt hij lachend. Tot Tom Salisbury, de producer van Bozz Scags, hem ontdekte als performer, en nummers met hem wilde opnemen. Hij maakte plaatjes als Ruby Carmichael en als Paul Santos. Maar de grote doorbraak kwam er in 1980.  

Vrienten kwam toen terecht bij Doe Maar en bleef als zanger bij de groep horen tot hun einde in 1984. Toen bracht Henny zijn allereerste soloalbum 'Geen ballade' uit, met daarop de hit 'Als je wint' in een duet met Herman Brood. Hij bewees in die periode ook zijn talent als producer, ook in Vlaanderen met onder meer Jan De Wilde, Raymond van het Groenewoud en Guido Belcanto. Vrienten schreef al die jaren ook een indrukwekkend oeuvre bij elkaar van film-, musical- en theatermuziek. Sinds 1999 is hij componist van de liedjes in Nederlandse jeugdprogramma’s Het klokhuis en Sesamstraat.   

In 2000 nam Doe Maar nog een laatste studioalbum op en ging de groep op tour voor een reeks reünieconcerten. In 2014 kwas er na 23 jaar opnieuw een soloplaat uit van Vrienten en in 2015 volgde zijn (voorlopig) laatste soloalbum 'Alles is anders'. Doorheen de jaren werkte Henny Vrienten samen met grote namen zoals Frank Boeijen, Herman Brood, Boudewijn de Groot en George Kooymans. Met die 2 laatste vormde hij in 2016 het trio Vreemde Kostgangers, waarmee hij 2 albums opnam en een grote tournee maakte in de theaters van de Lage Landen.  

Onlangs werkte Henny Vrienten samen met de kompanen van Doe Maar de laatste optredens af van hun tournee 'Doe Maar, 40 jaar bij elkaar. Er verandert NIX', waarin ze eens te meer bewezen dat echte rockgoden inderdaad niks veranderen. Verder heeft Vrienten nieuwe nummers klaar voor een soloalbum dat in de loop van 2019 zal verschijnen. Zowel als zanger, componist en als producer heeft Henny Vrienten een onmiskenbare invloed gehad op de muziek van de Lage Landen.
 

Guido Belcanto 

Wielrenner of voetballer, dat is wat de jonge Guido Versmissen wilde worden. Een halve eeuw later kennen we hem als zanger en liedjesschrijver Guido Belcanto. Hij noemt het zelf zijn lot, zijn voorbestemming en kan zich geen ander leven voorstellen.

Guido begon met zingen in het collegekoor van Turnhout en was in de jaren 70 zanger voor rock-’n-rollorkesten, en daarnaast ook straat- en cafézanger. Twee jaar na zijn televisiedebuut op de BRT in 1987 bracht hij zijn eerste single 'Droevig is deze wereld' uit en stelde hij zijn band voor: 'Het orkest zijner dromen'. Datzelfde jaar liep Guido nog meer in de kijker dankzij zijn deelname aan de Baccarabeker en bracht hij zijn eerst album 'Op zoek naar romantiek' uit.

Guido Belcanto was van bij het begin een eigenzinnige auteur en zanger die zich niet in één woord laat vatten. Decennialang al balanceert hij op de smalle grens tussen kitsch en kunst. Op die manier blijft hij nog steeds onvatbaar en krijgt hij de waardering van toonaangevende kunstenaars uit andere disciplines. Kenmerkend in zijn repertoire is dat hij dweept met de dramatische aspecten van het leven. Zo maakte hij als twintiger in Antwerpen kennis met het uitgaansleven en de rosse buurt, een buurt die hem fascineerde en inspireerde. Zijn keuze voor de muziek heeft ook zijn levenswijze bepaald. Een leven als kluizenaar in het bos. Het kan alleen maar zo, daar is hij van overtuigd. 

In 1998 werkte Guido samen met ex-Doe Maar-frontman Henny Vrienten die zijn nieuw album 'Plastic rozen verwelken niet' produceerde. De plaat was een succes en de single 'Vlammetjes’ deed het goed op alle radiostations. De theaters zagen Guido graag komen en zijn basis van trouwe fans groeide gestaag. Ondertussen heeft Guido al 14 albums opgenomen. 

Ook bij onze Noorderburen is Guido Belcanto al lang geen onbekende meer. Ze noemen hem daar 'de Serge Gainsbourg van het buurtcafé' of ook nog de 'Vlaamse kruising tussen André Hazes en Ramses Shaffy' en hij krijgt er ook het jonge publiek mee.

In 2001 stond hij al eens te schitteren in de musical 'De Rocky Horror Show' van het NTG, maar in 2018 schenkt hij zichzelf en zijn fans nog een musical. Dit keer over zijn eigen leven: 'De zoete smaak der zonde', gemaakt voor zijn 65ste verjaardag. Radio 2 doet er in 2019 graag een laat verjaardagscadeau bovenop en neemt Guido Belcanto met veel plezier op in de Eregalerij voor een Leven Vol Muziek

De Eregalerij van de Lage Landen: op donderdag 21 maart 2019 in Kursaal Oostende.

Contacteer ons
Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 2, VRT
Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Radio 2, VRT
Over Radio2

Radio2 is de grootste radiozender van VRT en ook de meest populaire in Vlaanderen. Radio2 is een compagnon die zijn luisteraars door de dag loodst en hen helpt om de wereld veraf en dichtbij te begrijpen. De zender heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven en is emotioneel nabij. Radio2 voelt en versterkt de polsslag van de Vlaamse samenleving, met veel aandacht voor regionaal nieuws, herkenbare menselijke verhalen uit heel Vlaanderen en een uitgesproken Nederlandstalig muziekaanbod.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Elise Vandevenne
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Radio2
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos