Love, Peace & Antwerp

Love, Peace & Antwerp

Op pad door Antwerpen in de sixties met Radio 2 Antwerpen

Dinsdag 28 juni 2016 — De hele zomer lang verkent Radio 2 Antwerpen de jaren 60 in de provincie, niet alleen tijdens live-uitzendingen, maar ook via een interactieve wandelroute. Deze wandeling kan door iedereen gemaakt worden met smartphone of tablet in de hand. Op verschillende plaatsen in de stad toont de website reportages en filmfragmenten uit het rijke VRT archief. De gsm wijst de route en iconen als Wannes Van de Velde, Ferre Grignard, Ann Salens of Panamarenko nemen wandelaars mee naar een tijd waarin de maatschappij zich als een sneltrein ontwikkelde. Mensen die liever met een gids op stap gaan kunnen terecht bij gidsenbureau Antwerpen Averechts, dat in samenwerking met Radio 2 Antwerpen tot en met oktober een wandeling voor groepen aanbiedt. Bij café Gusto op het Theaterplein kan een gratis papieren wandelgidsje worden afgehaald. 

Vanop die locatie maakt Sharon Slegers voor deze zomer vijf live-uitzendingen over de sixties. In elke aflevering staat een ander thema centraal. Tijdens de eerste uitzending op woensdag 6 juli speelt muziek de hoofdrol. De overige vier onderwerpen zijn maatschappelijke veranderingen, mobiliteit en protest, hippies en tegencultuur, en de vrouw in de maatschappij.

In die laatste aflevering speelt Lutgard Cambré een belangrijke rol. Zij was een van de eerste proefkonijnen van dokter Nand Peeters uit Turnhout, die wordt beschouwd als de vader van de moderne anticonceptiepil. Cambré bezocht dokter Peeters na een miskraam, en terwijl hij haar zijn experimentele medicijn voorschreef, fluisterde hij dat ze niet meer zwanger meer kon worden. Meer dan vijftig jaar later stelt het dappere proefkonijn van weleer dat de anticonceptiepil heeft bijgedragen aan de geboorte van de moderne vrouw.

Love, Peace & Antwerp. Vanaf woensdag 6 juli tussen 12.00 en 13.00 gedurende vijf weken op Radio 2 Antwerpen.